Yoga nidra – Yoga sna

Yoga nidra, u prijevodu yoga sna, je psihički svjesni san yogina. Yoga nidra je izvanredna tehnika vođene meditacije koja se izvodi u ležećem položaju. Njen cilj je potpuno tjelesno, mentalno i emocionalno opuštanje, podizanje svijesti, te samoiscjeljivanje. U toku yoga nidre, osoba je svjesna svega, iako ima utisak da spava dubokim snom. To je dinamičko spavanje. Ovakav vid unutarnje svjesnosti može se primjeniti na različite načine u životu, npr.: za promjenu navika, povećanje memorije, samopouzdanje, bolje međuljudske odnose, sretniji život, izlječenje bolesti i sl.

Važnu ulogu u yoga nidri ima sankalpa. Sankalpa je odluka, riječ ili kratka rečenica koju svatko sebi sam određuje, a koja u stanju yoga nidre ulazi u podsvjest. Redovnom praksom yoga nidre neke neželjene navike se mogu bez napora zamjeniti s nekom drugom pozitivnom. Na taj način možemo promijeniti svoju sudbinu, jer misao stvara želju, želja stvara naviku, navika karakter, a karakter sudbinu. Kako ćemo promijeniti sudbinu? Promijenimo misao.

Sankalpa bi trebala biti jednostavna i jasna, a pri njenom mentalnom izgovaranju treba biti iskren, čistih namjera i predan. Preporučljivo je da se na jednoj sankalpi zadrži sve dok se ne ostvari.