Vinyasa

„O Yogi, ne vježbaj asane bez vinyase“

Vamana Rishi

Vi = na poseban način; nyasa = smjestiti, staviti, dotaći

Vinyasa u doslovnom prijevodu znači „smjestiti na poseban način“, također se prevodi kao „spajanje ili povezivanje“.

Obilježja Vinyase:

1) Povezivanje svijesti, daha i pokreta – metoda koja  pretvara statički yoga položaj u dinamičan tijek. Dužina jednog udaha ili jednog izdaha diktira dužinu vremena provedenog u prelaženje između položaja. Nakon toga se položaj (asana) održava za unaprijed određeni broj udisaja. Obično se udah povezuje s podizanjem, otvarajućim i izdužujućim pokretima, dok je izdah povezan sa spuštanjem, pretklonima i kompresijom tijela. Učenje samo statičnih položaja ne otkriva nevjerojatan potencijal asana. Kada su pojedine asane međusobno povezane u ispravnom nizu sa svjesnim Ujjayi disanjem otkrivamo stanje aktivne meditacije ili meditacije u pokretu kroz koju produbljujemo i asane. Ujjayi pranayama (pobjednički dah) je metoda koja se koristi pri vježbanju yoge. Ujjayi pranayama je vrlo opuštajuće disanje, daje mantru zvuka oceana. Da bi se postigao taj zvuk, potrebno je blago kontrahirati glotis.

2) Određeni slijed ili kratke sekvence položaja – pojam Vinyasa također se odnosi na specifičan niz pokreta koji se često obavlja između svakog položaja u nizu. Vinyasom između različitih yoga položaja, dovodimo tijelo u neutralni položaj, time neutraliziramo učinak tjelesnog opterećenja i pripremamo ga za sljedeći položaj. Asana ili priprema tijelo za sljedeći položaj, ili je kontra položaj prethodnom. Standardni vinyasa niz se sastoji iz slijedećih položaja: Chaturanga (Chaturanga Dandasana), Urdhva Mukha Svanasana, Adho Mukha Svanasana .

3) Vrsta yoge – Vinyasa Yoga spada u dinamični stil yoge. Vježbajući Vinyasa Yogu tijelo postaje lakše, gipkije i elastičnije, a srce i um otvoreniji.