Yoga etika

Kako bi Vaše vježbanje bilo što ugodnije i učinkovitije dobro je slijediti ove osnovne upute:

1. Budite Yogi, dođite na vrijeme
Dođite na vrijeme ili malo ranije. Kašnjenjem na sat zasmetat ćete ostalim vježbačima i svojem osjećaju mira. Ukoliko se ipak dogodi da zakasnite, tiho uđite u dvoranu i smjestite svoju prostirku. Dopustite si nekoliko trenutaka koncentracije prije nego što počnete sudjelovati u satu.

2. Osobni karton
Pri upisu ćemo Vas zamoliti da ispunite svoj osobni karton u kojem ćete navesti bilo kakve zdravstvene probleme. Također Vas molimo da učitelja obavijestite o bilo kakvim ozljedama, nedavnim operacijama, trudnoći i slično, dobit ćete individualne upute. Ako imate bilo kakva pitanja, dvojbe ili prijedloge molimo Vas da nam se obratite. Mi smo tu za Vas!

3. Poštujte tišinu
Ukoliko stignete ranije, pričekajte svoj sat u tišini kako ne bi ometali one koji još vježbaju u yoga dvorani. Isključite svoj mobilni telefon. Dok vježbate, svoje svakodnevne brige ostavite po strani – izvan yoga dvorane i uživajte u miru i vremenu koje posvećujete samo sebi.

4. Kupanje i čistoća
Asane je lakše raditi nakon kupanja. Nakon vježbanja tijelo je ljepljivo zbog znoja. Poželjno je ponovo se okupati petnaest minuta nakon vježbanja. Kupanje ili tuširanje prije i poslije vježbanja osvježavaju um i tijelo. Vaša osobna čistoća znak je poštovanja i prema samome sebi i prema drugima. Preporuka: ne stavljajte parfem prije vježbanja; netko je možda alergičan na mirise – moglo bi vam zasmetati u toku vježbi disanja ili izazvati alergiju u dodiru sa znojem.

5. Nosite udobnu i prirodnu odjeću
Dok vježbate asane poželjno je da nosite udobnu i laku odjeću koja ne steže, ali i koja nije pretjerano „vrećasta“, kako bi vaš učitelj mogao primijetiti vaše kretanje. Odjenite čistu, pamučnu odjeću, izbjegavajte sintetiku – to će vam pomoći će da se osjećate ugodno za vrijeme vježbanja, ponesite ručnik. Preporučamo vam da vježbate bosih nogu, zbog veće stabilnosti i čvršćeg oslonca.

6. Vježbajte s praznim trbuhom i mjehurom
Prije vježbanja treba isprazniti mjehur i crijeva. Preporučamo vam da nakon obilnijeg obroka prođe barem četiri sata prije vježbanja. Ukoliko vas ipak uhvati glad, sat vremena prije vježbanja pojedite malo oraha, badema, komad svježeg voća ili popijte jogurt, kakao, mlijeko ili sok. Ukoliko u toku vježbanja ožednite, možete popiti malo vode, no nije preporučeno stalno pijuckanje – za vrijeme yoge tijelo se zagrijava i čisti od nakupljenih toksina, a često unošenje vode za vrijeme sata hladi tijelo i zaustavlja taj prirodni proces. Nakon sata pijte puno vode kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina. Jesti se može pola sata nakon završenih vježbi.

7. Nabavite vlastitu prostirku
Osim što je vlastita prostirka odlična investicija u samostalno vježbanje, ona je i „sveto mjesto“ na kojem gradite svoju yogu! Vašu prostirku možete ostaviti u yoga dvorani, na mjestu gdje ju osim vas nitko drugi neće koristiti. Ukoliko nemate svoju prostirku, molimo vas da nakon sata očistite onu na kojoj ste vježbali.

8. Disanje i opuštanje
U svim asanama vrijedi isto pravilo, disati treba kroz nos, a ne na usta. Ne zadržavajte dah dok radite asane ili kada se zadržavate u njoj. Yoga sat započinje i završava s opuštanjem u položaju Shavasana. Na početku sata to je 3-4 minute, a po završetku sata 10 minuta. Na taj način se umiruje um, opušta čitavo tijelo i otklanja umor. U slučaju prijevremenog izlaska sa sata, prije početka dijela za opuštanje (Shavasana), učinite to u tišini. Prije nego što se spremate izaći ostanite nekoliko trenutaka u tišini.

9. Budite nježni prema sebi
Nemojte pretjerati. Nikada ne ulažite suvišan napor ili snagu za vrijeme vježbanja. Poštujte svoje tijelo i zaustavite se kada je to potrebno. Tijekom vježbanja ne bi trebali osjećati bol ili napetost u mišićima lica, očima, ušima ili tijekom disanja. Uvijek trebate slušati signale što vam tijelo govori – ne radite preko granica svojih mogućnosti. Ako se osjećate umorno ili iscrpljeno, preskočite pozicije koje su vam preteške, ili pokušajte s lakšom verzijom. Ako ste početnik, vjerojatno ćete ustanoviti da su vam mišići kruti, ali poslije nekoliko tjedana redovitog vježbanja bit ćete iznenađeni gipkošću svojih mišića.

10. Promatrajte sebe, a ne druge
Yoga nije sportski, niti takmičarski trening, nego meditacija u pokretu. Za vrijeme vježbanja promatrajte sebe, a ne druge. U yogi se ne traži „savršenstvo“, nego samo biti ovdje i sada. Koncentrirajte se na disanje i asane.
Namaste