Deheśvara Yoga

sprega tijela i Gospoda

Deheśvara Yoga je sustav koji praktikanta vodi prema samospoznaji. Sanskrtska riječ ”deha” znači tijelo, a ”Īśvara” znači  Gospod, Vrhovna duša,  Bog. Yoga znači sprega ili jedinstvo. Deheśvara Yoga je sprega tijela i Gospoda. Samospoznaja je moguća samo dok je Gospod, u obliku Vrhovne duše, prisutan u tijelu. Mrtva osoba ne može se realizirati. Bolest i lijenost su jedne od prepreka na putu prema samospoznaji. Bolestan i lijen čovjek nema snage za samospoznaju. Samo zdrav čovjek  može to postići. Zdravo tijelo i miran um su čvrsti temelji na putu prema samospoznaji. Deheśvara Yoga je izvorno meditativna praksa nastala u drevnim vremenima. Tada se ona jednostavno zvala Yoga. Njen autor je sam Gospod.  Božjom milošću, zadobivši uvid, Zdenko Petrović tu drevnu Yogu danas prenosi pod imenom Deheśvara Yoga.

Uvodne vježbe koje prethode Deheśvara Yogi sačinjavaju Dehavyāyāma i Jyoti Namaskāra. Ove su vježbe vrlo korisne za razgibavanje tijela, te u poboljšanju i očuvanju zdravlja. Najveću dobrobit od uvodnih vježbi imate ako ih radite u navedenom slijedu:

Dehavyāyāma – tjelovježba (jednostavni slijed vježbi koje pokreću zglobove, zagrijavaju i pripremaju tijelo)

Jyoti Namaskāra – (pozdrav božanskoj svjetlosti):

  • Sūrya Namaskāra – (pozdrav suncu) – original by Raja of Aundh  12x
  • Candra Namaskāra (pozdrav mjesecu) – by Zdenko Petrović        12x
  • Agni Namaskāra – (pozdrav vatri) – by Zdenko Petrović                  2x

(pogledajte galeriju)

Āsana – stabilan i udoban sjedeći stav uspravne kralježnice

Deheśvara Yogu sačinjavaju:

Abhyāsa  – vježba (Kālacakra Prāṇāyāma)

Jñāna – znanje

Dhyāna – meditacija (na Gospoda)

Tyāga – odricanje

Śānti – mir  (samādhi – jedinstvo s Apsolutom)

”Uistinu, bolje od vježbe je znanje. Meditacija je bolja od znanja. Odricanje od plodova djelovanja je bolje od meditacije (i također rezultat nje), jer mir odmah proizlazi iz odricanja.”   Bhagavad-gītā 12.12