Zašto vježbati yogu

Što yoga može učiniti za mene?
Brojne su dobrobiti yoge. Donosimo vam 18 dobrih razloga zašto vježbati yogu i što sve yoga može učiniti za tijelo i um:

1. Otpušta stres
Yoga smanjuje negativne učinke stresa na tijelo, pospješujući relaksaciju i smanjujući lučenje hormona stresa – kortizola. Nadbubrežne žlijezde izlučuju kortizol u stresnim situacijama, što privremeno jača imuni sustav. Ostane li kortizol povišen i poslije krizne situacije, može oslabiti imuni sustav. Visoka razina kortizola može biti povezana s teškom depresijom, osteoporozom (gdje se izvlači kalcij i drugi minerali iz kostiju), visokim krvnim pritiskom i otpornošću na inzulin. Posljedica tome može biti srčani udar i dijabetes.

2. Poboljšava disanje
Yoga nas uči kako bolje, dublje, sporije i potpunije disati. To poboljšava funkciju pluća. Yogiji udišu rjeđe i punijim plućima, što omogućuje opuštanje čitavog tijela. U yogi uvijek dišemo na nos, a ne na usta. Disanje na nos filtrira zrak, grije ga (hladan i suh zrak može dovesti do asmatičnog napada kod osjetljivih ljudi) i vlaži te uklanja polen i prljavštinu. Pospješuje se drenaža limfe (čak do 1500%). Vježbama disanja detoksificira se organizam uslijed ubrzane izmjene ugljičnog dioksida i kisika. Snižava se previsok krvni tlak, umiruje živčani sustav, smanjuje se napetost i tjeskoba.

3. Pokretljiviji zglobovi
Yoga poboljšava pokretljivost i elastičnost svih zglobova, te smanjuje ukočenost i bolove. Vježbajući yogu možete spriječiti pojavu degenerativnog artritisa ili ublažiti bol(es)no stanje. Zglobna hrskavica je kao spužva; hranjive sastojke prima samo izmjenom tekućina – istisnemo staru da nova donese hranjive sastojke. Bez pravilnog hranjenja (izmjene tekućina) hrskavica se može izlizati što za posljedicu izaziva bol ”strugaje jedne kosti o drugu”.

4. Snaga i gipkost
Osnažite li tijelo yogom, ujedno će biti gipko – za razliku od teretana gdje bi vjerovatno postali snažniji na uštrb fleksibilnosti. Gipko tijelo jedna je od prvih i očiglednih dobrobiti yoge. Svakim novim satom vježbanja primjetit ćete da vježbanje postaje lakše. Yoga položaji koriste svaki mišić u tijelu, omogućujući dubinsko istezanje ”od glave do pete”.

5. Pravilno držanje
Loše držanje se može odraziti na cijelo tijelo. Yoga poboljšava držanje cijelog tijela, dovodi kralježnicu u pravilan položaj i tako smanjuje bolove u vratu, leđima ili zglobovima.

6. Vitalna kralježnica
Vježbe yoge pomažu da održimo našu kralježnicu vitalnom. Vježbate li uravnoteženo, znači s dovoljno pregiba naprijed, natrag i uvrtanja kralježnice, pomoći ćete svojim diskovima da ostanu pokretljivi.

7. Snažne kosti
Brojne studije govore da dizanjem tereta jačamo kosti i spriječavamo osteoporozu. U mnogim yogijskim položajima podižemo vlastitu težinu. Vježbama yoge moguće je povećati gustoću kralježaka i kostiju.

8. Bolja cirkulacija i krvožilni sustav
Yoga poboljšava cirkulaciju i pospješuje protok krvi obogaćene kisikom u sve tjelesne stanice.. Samo par sati yoge tjedno vidljivo poboljšava stanje čitavog krvnožilnog sustava. Broj otkucaja srca se smanjuje i povećava se izdržljivost.

9. Pojačan imunitet
Vježbajući yogu poboljšavamo drenažu limfe (viskozne tekućine bogate stanicama imunog sustava). Limfni sustav se tada bolje bori protiv infekcija, uništava kancerozne stanice i ispire otrovni stanični otpad.

10. Smanjuje kolesterol i šećer
Yoga snižava LDL (loš) kolesterol, a povećava HDL (dobar) kolesterol. Prevelikom količinom kolesterola u krvi razvija se ateroskleroza. Yoga snižava i šećer u krvi, na taj način smanjujete vjerovatnost pojave komplikacija koje prate dijabetes: srčani udar, otkazivanje bubrega i sljepoću.

11. Smanjuje bol
Yoga može smanjiti bolove – nekoliko istraživanja govori da se izvođenjem asana, meditacijom ili njihovom kombinacijom može smanjiti bol kod osoba koje boluju od raka, multiple skleroze, artritisa, bolova u leđima, reumatskih i ostalih kroničnih bolesti.

12. Uravnotežuje tjelesnu težinu
Yoga pomaže u kontroli tjelesne težine – smanjuje lučenje kortizola, ubrzava sagorijevanje viška kalorija i smanjuje masnu masu. Unaprjeđuje zdraviji život i uravnotežuje prehrambene navike.

13. Miran um – raj za živce
Yoga nas uči kako smiriti um. Naučite li smiriti svoj um, živjet ćete smirenije, zdravije i duže. Vježbe dubokog opuštanja i meditacije pomažu okretanje čula prema unutra što pruža toliko potreban odmor živčanom sustavu. Još jedna usputna korist redovitog vježbanja yoge je bolji san što znači da ćete biti manje umorni i pod stresom.

14. Emotivno i duhovno zdravlje
Imate manjka samopouzdanja? Vježbate li yogu redovito, otvara vam se pristup drukčijoj dimenziji svog bića. Iskusit ćete sigurnost, zahvalnost, suosjećanje i oprost, kao i osjećaj da ste dio veće cjelina. Yoga vam može donijeti vrlo pozitivne promjene u životu.

15. Pomaganje drugima
Karma yoga (nesebično pomaganje drugima) sastavni je dio yogijske filozofije. Čak i ako vas ta ideja ne privlači, pomaganje drugima dobro je za zdravlje. Pomažete li drugima, možda nađete smisao u životu, a i vlastiti problemi bit će manji u usporedbi s tuđima.

16. Snalaženje u tijelu
Redovitio vježbanje yoge poboljšava svijest o aktivnosti tijela i njegovom položaju u prostoru i osjećaj za ravnotežu.

17. Biti u sadašnjosti
Yoga nam pomaže fokusirati se na sadašnjost i (p)ostati svjesniji o našem tijelu i njegovim potrebama. To donosi bolju koordinaciju pokreta, bržu reakciju i poboljšanje pomćenja.

18. Sve je povezano
Razumjeti povezanost znači razumjeti yogu. Misao stvara želju, želja stvara djelo, djelo stvara naviku, a navika karakter. Da bi promjenili karakter, trebamo promijeniti svoje misli.