Yoga u vašem životu

Yoga je cjelovita znanost o životu nastala u Indiji prije mnogo tisuća godina. To je najstariji sustav razvoja osobnosti u svijetu, a obuhvaća tijelo, um i duh. Drevni yogiji duboko su razumjeli čovjekovu suštinsku prirodu i ono što mu je potrebno da bi živio u skladu sa sobom i svojom okolinom. Oni su fizičko tijelo shvaćali kao nosioca duše, kojom upravlja um, dušu kao čovjekov istinski identitet, a djelovanje, osjećanje i inteligenciju kao tri moći koje pokreću tijelo – nosioca. U cilju cjelovitog razvoja, te tri moći moraju biti u ravnoteži. Uzimajući u obzir uzajamni odnos tijela i uma, stvorili su jedinstvenu metodu za održavanje te ravnoteže – metodu koja sve pokrete potrebne za tjelesno zdravlje kombinira s disanjem i meditacijskim tehnikama koje umu daju mir.

Da biste razumjeli što je to yoga, morate je osobno doživjeti. Ako redovito vježbate yogu, uskoro ćete postati svjesni fine promjene u svom pristupu životu, sve više ćete opažati stanje unutarnjeg mira koje je vaša prava priroda. To je ono što čini bit yoge – samoostvarenje za kojim svi svjesno ili nesvjesno tragamo i prema kome svi postupno napredujemo.

Svatko se može baviti yogom. Yoga položaji (asane) razgibavaju svaki dio tijela. One djeluju ne samo na građu tijela, već isto tako i na unutrašnje organe, žlijezde i živce, održavajući cijeli organizam u izvrsnom zdravlju. Vježbe yogijskog disanja, poznate kao pranayame, obnavljaju tijelo i pospješuju kontrolu uma, umiruju i osvježavaju, dok pozitivno mišljenje i meditacija pojačavaju bistrinu, mentalnu moć i koncentraciju.

Kao što očekujemo da našem automobilu vrijednost opada sa starošću, tako se mirimo i sa činjenicom da će naša tijela funkcionirati manje djelotvorno kako godine prolaze, a da se nikada ne prestajemo pitati je li to zbilja potrebno, niti zašto životinje izgledaju sposobne dobro funkcionirati tijekom cijelog svog života, a mi ne. Starenje je, zapravo, pretežno umjetno stanje uzrokovano uglavnom autointoksikacijom, tj. samotrovanjem. Održavajući dijelove tijela čistima i punima životnih sokova, možemo značajno usporiti katabolički proces odumiranja stanica.

Posljednjih godina medicinska istraživanja su počela sve više obraćati pažnju na rezultate yoge. Danas više ne može biti nikakve sumnje u djelotvornost yoge, kako u vidu kurative, tako i u vidu preventivne medicine.