Shavasana

Shavasana ili Mrtasana na sanskrtu znači „položaj mrtvaca“. Shavasana je yoga položaj koji se često koristi na početku i na kraju yoga sata. Zadržavajući nepokretnost tijela kroz neko vrijeme, s mirnim umom, dok ste potpuno svjesni, učite se opustiti. Ovo svjesno opuštanje osvježava i okrepljuje um i tijelo.


Naizgled vrlo jednostavan, „položaj mrtvaca“, zapravo je vrlo zahtjevna pozicija. Zahtijeva punu pozornost, ali se ne preporuča za meditaciju jer ima tendenciju da izazove pospanost.

Poneki praktikanti yoge Shavasani ne pridaju dovoljno važnosti. Smatraju je samo pozicijom za odmor nakon asana. Odmor je u yogi vrlo važan, na početku yoga sata trebali bi se opustiti bar 3-4 minute: u tim trenucima otpuštamo nakupljeni stres tijekom dana i pripremamo se da opušteni pristupimo yoga satu. Na kraju yoga sata ponovo se opustite, ovaj put ostanite duže, bar 10 minuta, ako imate dovoljno vremena bilo bi poželjno da ostanete u tom položaju 15 – 20 minuta. Tijekom opuštanja svjesno dišite, i sa svakim izdahom sve više se opuštajte. Na početku dišite duboko, a kasnije dišite polaganije i sporije.

Ukoliko se dobro opustite osjetit ćete kolanje energije od vrha glave do nožnih prstiju i od nožnih prstiju do vrha glave. Također ćete osjetiti kako se vaše tijelo produžilo.

Nakon opuštanja:
a) lagano se okrenite na desni bok, ostanite kratko na desnom boku i zauzmite sjedeći položaj, ili
b) lagano pokrenite i istegnite cijelo tijelo i zauzmite sjedeći položaj.

Shavasana otklanja umor i smiruje um.