Om

OM ili AUM je praiskonski temeljni zvuk ili Nada Brahma, simbol univerzalnog Apsoluta, prvobitni zvuk nastanka svemira, zbroj cijelog vedskog učenja o Bogu. Cijela kreacija je izašla iz tog praiskonskog zvuka. Stoga je on prisutan u svemu i prožima cijeli svemir.

 Om koji je sastavljen od slova A-U-M predstavlja zbroj i bit svih riječi koje mogu proisteći iz ljudskog govora.

Om je Maha Mantra i izgovaranje mantre Om (pranavajapa) i kontemplacija o tom tajnovitom slogu pomoći će vam da umirite ključajuće valove uma. Ponavljajte Om polako, „A“ izvire iz grla, „U“ se kotrlja niz  jezik, a „M“ završava na  usnama. Uspinjući glas mantre Om (pranava) mora se zaokrenuti na „M“ i spustiti polako kao što se uzdizao, uzimajući toliko vremena koliko je trebalo za njegovo uzdizanje, sve dok ne nestane u tišini koja odzvanja u unutarnjoj svijesti.

Kada čovjek uroni u dubinu zvuka tišine, on čuje sebe, prvotni kozmički zvuk Om koji se širi iz životne vibracije (prana) koja ispunjava univerzum. Da bi čuo taj zvuk, čovjek se mora približiti koliko je god moguće unutarnjoj jezgri vlastitog bića. Zato se Upanišade tako zovu – blizu (upa), sjediti (nišad) – idi i sjedi blizu da bi mogao čuti šapat Nadduše  duši. Stapanje objekta sa subjektom očituje se kao Om.

Pjevanje Om-a tradicionalan je način koji označava početak ili kraj yoga sata. Pjevanje na početku sata pomaže umirivanju misli. Na kraju sata podsjeća nas da ostanemo povezani sa onim što smo prošli tijekom vježbanja.

 

Simbol AUM se sastoji od četiri dijela: tri krivulje (1, 2, 3), te jednog polukruga s točkom (4).

Krivulja (1) obilježava budno stanje svijesti (jagrat), u ovom stanju svijest je okrenuta van  i ovo je najčešće i glavno stanje ljudske svijesti.

Krivulja (2) obilježava stanje dubokog sna bez snova (sushupti)

Krivulja (3) koja se nalazi između dubokog sna i budnog stanja obilježava stanje snova (swapna).

Ove tri krivulje  stoga predstavlja cjelokupni fizički fenomen.

Točka obilježava četvrto stanje svijesti, znano u Sanskrtu kao turiya, transcendentalno stanje svijesti, stanje čistog blaženstva; potpune tišine (mauna). U tom stanju transcendentalne svijesti dotičemo izvorište našeg bića i spoznajemo Sebstvo.

Polu krug (4) simbolizira iluziju (mayu) i razdvaja točku od tri krivulje. Prema tome iluzija je ta koja nas sprječava od realizacije ovog najvišeg stanja blaženstva. Polu krug je otvoren na vrhu, i ne dodiruje točku. To znači da je ovo najviše stanje pošteđeno od iluzije.

AUM — predstavlja i tri tijela svakog ljudskog bića ili trostruke božanske kakvoće:  A je uzročno tijelo (zvuk), U je astralno tijelo (vibracija), i M je fizičko tijelo (svjetlo).