Bandha


Maha bandha

Riječ bandha na sanskrtu znači vezati, držati, stegnuti, zatvoriti ili spojiti. Također označava i položaj u kojem su pojedini organi ili dijelovi tijela kontrahirani i kontrolirani.

Mada se bandhe izvode na fizičkoj razini, stezanjem mišića, njihovo suptilno djelovanje se odražava i na energetsku i mentalnu razinu. Stezanje mišića duboko utječe na živčani, respiratorni, endokrini i energetski sustav. Prakticiranjem bandhi, oslobađaju se granthi (psihički čvorovi) – Brahma granthi, Vishnu granthi i Shiva granthi – koji sprječavaju slobodan protok prane kroz sushumna nadi. Na ovaj način se oslobađa spiritualna snaga. Tako se može reći da su bandhe vrata kroz koja energija struji u tijelo.

Drevni yogiji su bandhama dali značajno mjesto uz asane, pranayame, kriye i meditaciju. Redovito izvođenje bandhi djeluje pomlađujuće. Bandhe se u početku, dok se razvijaju i usavršavaju, mogu raditi samostalno, a zatim i uz asane, pranayame i mudre.

*Kada se bandhe rade uz asane, pospješuje se stabilnost položaja.

*Kada se bandhe rade uz pranayame, prevenira se rasipanje energije i tu

energiju usmjeravamo u željene dijelove tijela.

*Kada se bandhe rade uz mudre, dešavaju se suptilne promjene u toku

prane u tijelu.

Tek kada se ove navedene yoga tehnike rade zajedno, psihičke sposobnosti se bude i počinje viša yoga.

Tri  su glavne bandhe važne za pranayamu:

1) Jalandhara bandha,
2) Uddiyana bandha
3) Mula bandha.

Kada se sve tri bandhe koriste zajedno tvore Maha bandhu.

 

Jalandhara bandha

 

Prva koju yogi treba usavršiti je Jalandhara bandha. Jala znači mreža, rešetka ili zamka. U Jalandhara bandhi su vrat i ždrijelo kontrahirani, a brada je položena u prostor između ključnih i prsne kosti. Usavršava se izvođenjem Sarvangasane i njezinog ciklusa, jer je tu brada pritisnuta na prsnu kost. Jalandhara Bandha regulira dotok krvi i prane u srce, žlijezde u vratu i glavi, i u mozak. Ukoliko se pranayama prakticira bez Jalandhara bandhe pritisak se odmah osjeti u području srca, očnih jabučica, ušne šupljine, a dolazi i do vrtoglavica. Jalandhara bandha je neophodna u sva tri procesa pranayame, po imenu puraka (udisaj), rechaka (izdisaj) i kumbhaka (zadržavanje daha). Pritiskom brade (Jalandhara bandha) zatvara se dušnik i vrši se kompresija na različite organe uključujući tu i sinusne receptore koji se nalaze u predjelu grla. Receptori su osjetljivi na pritisak i zato kompresija koju primaju za vrijeme Jalandhara bandhe usporava rad srca i donosi mir umu. Vježbanjem Jalandhara bandhe tireoidna  i paratiroidne žlijezde se masiraju, a njihova funkcija poboljšava.

Uddiyana bandha

Uddiyana znači podizati, letjeti. U Uddiyana bandhi se dijafragma podiže u prsni koš, a abdominalni organi se priljubljuju uz kralježnicu. Kaže se kako je Uddiyana bandha najbolja od svih bandhi i osoba koja ju konstantno prakticira postaje ponovno mlada. Treba ju izvoditi samo za vrijeme bahya kumbhake (zadržavanje daha nakon izdisaja) koja slijedi iza rechake, tj. tijekom intervala između potpunog  izdisaja i novog udisaja dok se zadržava dah. Uddiyana bandhu se ne smije izvoditi tijekom antara kumbhake, tj. intervala između potpunog udisaja i početka izdisaja kada se dah zadržava, jer će u protivnom doći do pritiska na srce i dijafragmu i do naticanja očiju.

To je panaceja za sve želudčane i abdominalne poremećaje: zatvor, loša probava, gliste, dijabetes…, mogu da se otklone ovom vježbom. Stimulira se probavna vatra, a to povoljno utječe na sve abdominalne organe koji postaju zdraviji. Masiraju se jetra, gušterača, bubrezi, slezena, srčani mišić, stimulira se Manipur čakra.

Agnisar kriya je dobra pripremna tehnika ili zamjena za Uddiyana bandhu.

Osobe sa srčanim problemima, čirom na želudcu ili dvanaestpalčanom crijevu kao i trudnice ne treba da vježbaju Uddiyana bandhu ili Agnisar kriyu.

Mula bandha

Mula znači korijen, izvor ili uzrok. Mula Bandha je područje između anusa i testisa, kod muškaraca – perineum, dok je kod žena to područje oko grlića maternice -cervix. Kontrakcijom ovog područja, Apana Vayu (prana u donjem dijelu trbuha), koja se inače kreće prema dolje, se podiže i ujedinjuje s Prana Vayu, čiji je centar u prsištu.

Mula Bandhu prvo treba pokušati naučiti u antara kumbhaki (zadržavanju daha nakon udisaja), a poslije nakon izdaha. U Mula Bandhi je područje donjeg dijela abdomena, između anusa i pupka kontrahirano, povučeno prema kralježnici i podignuto prema dijafragmi, dok je u Uddiyana Bandhi cijelo područje od anusa do dijafragme podignuto i povučeno prema kralježnici.

Vježbanje kontrakcija analnog sfinktera (Ashwini mudra) pomaže u usavršavanju Mula bandhe.

Mula bandha se koristi u asanama kako bismo kontrolirali energiju i postigli stabilnost.

Mula bandha također simbolizira krajnji cilj yoge, a to je da se nađe i iskusi izvor (mula) svega stvorenog.